Una manifestació sols per a l’esquerra

La setmana passada la manifestació convocada cada any per la Comissió 9 d’Octubre va recórrer els carrers de València amb el lema Fem possible el canvi al País Valencià en una transparent referència al, segons les enquestes, presumible relleu al capdavant de la Generalitat Valenciana. Més enllà del pronòstic que inclou la consigna, l’eslogan escollit enguany obvia, o potser resol, la disjuntiva sobre què ha de perseguir aquesta manifestació: aprofitar la simbologia de la festivitat per a aglutinar a tot el moviment valencianista o esdevindre un espai per a les aspiracions dels partits d’esquerres que alhora mantenen una reivindicació identitària.

Si l’objectiu és el segon, no calen canvis. Ara bé, si en algun moment s’ha concebut la manifestació del 9 d’octubre com una actuació vertebradora nacionalment i, per tant, transversal, alguns plantejaments podrien estar un pèl desenfocats. Amb lemes com Fem possible el canvi al País Valencià, els ciutadans que facen seues les reivindicacions identitàries, però que no aposten per plantejaments d’esquerres, difícilment se sentiran convocats, ni tampocs còmodes si, agosaradament, decidiren participar.

Cal admetre que aquest escorament de la manifestació és ja una característica intrínseca de la mateixa i que potser, el dilema plantejat és molt minoritari. No obstant, en anys no electorals, la Comissió 9 d’Octubre sol plantejar reivindicacions amb una vocació de major transversalitat. En 2013 la convocatòria cridava País Valencià dignitat, en 2012 El País Valencià és futur i en 2011 Som País Valencià, volem decidir. Lemes que, en societats amb una identitat clara, poden assumir ciutadans conservadors i progressistes.

Algun lector pot questionar l’existència d’un moviment valencianista conservador o liberal. Cal subratllar que sí existeix, però que és ben reduït. I és potser en aquest punt, en la manca d’un àmbit de pensament conservador o liberal valencianista i demòcrata, on es troba una de les grans febleses de la reivindicació identitària al País Valencià. No aprofundirem en aquest article en els seus motius històrics, ni en el debat sobre si la industrialització valenciana va ser molt o poc tardana, ni tampoc en el paper desenvolupat pels grans empresaris valencians després de la transició.

Per contra, aquest article si pretén questionar si amb la meitat de la ciutadania, si reproduïm el simplista, però efectiu per a l’objectiu d’aquesta reflexió, esquema esquerra-dreta, es pot construir una mínima conciència col·lectiva. Si la resposta és que no, aquesta obliga al disseny de noves estratègies o, com a mínim, a teixir iniciatives més integradores. Si no es fa així, els ciutadans que aposten per fòrmules econòmiques o socials que no passen pels partits d’esquerres, i que aquells lectors que facen una anàlisi realista del seu municipi o ciutat, hauran d’admetre que són molts, tan sols disposaran de dos opcions, el Partit Popular i UPyD, dos formacions, l’eix identitari de les quals, no és el valencianisme.

Doncs eixa és la realitat valenciana, una societat amb una escasa conciència col·lectiva que en festivitats com el 9 d’octubre, en la qual participen ben pocs ciutadans, enlloc de plantejar reivindicacions aglutinadores, organitza actes d’autoafirmació, que poden ser emotius i necessaris en certa mesura, però poc efectius.

Sí que hi ha per contra, una bona notícia, la consolidació de la participació del valencianisme polític en la processó cívica, una actuació que trenca amb la inicial exclusió impulsada de forma violenta per l’extrema dreta, i amb la posterior renúncia del propi moviment valencianista.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s